Tijekom austrijsko-turskog rata 1789 godine austrijske postrojbe su zauzele Beograd . Poznato je također da ga je zauzeo austrijski maršal Gideon von Laudon koji se u tom ratu proslavio i oslobađanjem Dubice i Drežnika, zapovijedajući hrvatskim postrojbama, kao i tridesetak godina ranije u sedmogodišnjem ratu. U hrvatskom bibliografskom leksikonu piše da je “nakon smjene Lacyja, zapovijedao habsburškom vojskom u opsadi i osvajanju Beograda i Smedereva, nakon čega su mu priređene svečanosti u Ljubljani, Pešti i Beču“. Postavlja se pitanje je li i u tom pohodu sudjelovala hrvatska vojska?

Odgovor nam daju tadašnje novine “The European Magazine, and London Review” gdje je objavljena vijest o pokretu austrijske vojske u tri kolone do Rume u Srijemu gdje je  spojena sa hrvatskom vojskom koja je tamo bila ulogorena.

c_a_b

Nakon toga, vojska ukupne snage 20.000 ljudi je krenula na Beograd kojega je zatim i osvojila. Zanimljiva je također i vijest iz 1790 iz knjige na njemačkom jeziku “Elegie an den sterbenden Kaiser Joseph II. Den 26. Februar 1790” koja opisuje što su Laudonovi hrvatski vojnici radili u Beogradu nakon što su ga u sklopu austrijske vojske u munjevitom ratu i zauzeli.

 c_a_b1

Naglasak je na glagolu “zechen” što ostavljam čitatelju da potraži u rječniku.

One thought on “Hrvatska vojska u Beogradu 1789 godine

  1. Gregeci Gregec

    lumpali

Share Your Thought