U prošlom postu vezanom za bitku na Kosovu polju prikazana je mogućnost da je Murata nakon bitke na Kosovu polju ubio Hrvat. Iz povijesnih knjiga spominju se razna imena poput Kobila, Kobiliq, Kobilich, Kobilović, Obilić kao imena tog junaka, iako se o njegovom porijeklu ne zna praktički ništa, čak niti to da je Kobilić postojao.

Osim raznih teorija o njegovom srpskom porijeklu iako prezime Obilić u Srbiji ne postoji ni do danas, pojavljuju se teorije da je Kobilić bio albanski junak iz sela Kopilić pored Ohrida, ili čak Madžar  ugarskim vitezom imena Miklos Kobilitz. Raznih teorija ne nedostaje.

Povijesno gledano, prvo se spominje ime Milog Kobila u radu Konstantina Mihovilovića iz 1497, zatim 30 godina nakon toga u radu Benedikta Kuripešića Miloš Kobilić, dok se varijanta Obilić spominje tek 1765. godine u “Julinčevoj istoriji” pa je tako varijanta prezimena Kobilić starija od Obilić više od 200 godina.

Ako je Busbecq napomenuo da se radi o Hrvatu,  postavlja se pitanje ima li možda Kobilić kakve veze s Hrvatima?

Osim što i dan danas u imeniku ima 12 Kobilića, postoji i selo Kobilić koje se nalazi blizu Velke Gorice pored Zagreba, a povijesno je dio turopoljske plemente općine koja postoji još od 1279. godine. Hrvatski ban Ivan Paližna koji je sudjelovao u Kosovskom boju bio je vitez Ivanovac , a  najstariji gospodar turopoljskog naselja Čiča, udaljenog od Kobilića svega nekoliko kilometara bili su upravo ivanovci koji se spominju već 1211. u opisu reda cistercitskog samostana u Topuskom (“Pescenica selo brace hospitala”), što svjedoći da su Ivanovci već tada imali zemlje u Turopolju.

Osim što postoji selo Kobilić, iz Google knjiga se mogu doznati još neke informacije. U knjizi iz 1683. godine “Le blason de la noblesse, ou Les preuves de noblesse de toutes les nations” spominju se plemićka prezimena iz cijele Europe, a u dijelu koji se odnosi i na Hrvatsku, spominje se i plemićko prezime Kobilić.

kobi0kobi1

Također se u 1560. godini spominje turopoljski plemić Petrus Bedekovich de Kobilich, a 1578 u povijesti zagrebačke katedrale Mathias Diankovich de Kobilich, također plemić iz Turopolja.

kobi4kobi5

Mogućnost da je Kobilić Turopoljac objavio je već 1938 godine Stjepan Delić koji je proučavao povijest Slavena, Hrvata i Turopolja. Brošurom “Kobilići, južni Kobilićani, Turopoljci” pokušao je dokazati da su preci Turopoljaca u 14. stoljeću došli na Kosovo kao kontraktualci cara Dušana i da je Miloš Obilić zapravo Kobilić, Turopoljac. Također Mirjana Cupek je 1993. godine objavila članak u Turopoljskom glasniku pod nazivom: Turopoljac ubio Murata?!

Share Your Thought